Wat is het verschil tussen een Osteopaat en Chiropractor?

Verschil tussen een Osteopaat en Chiropractor
Albert Pruis
Albert Pruis

Wat is het verschil tussen een Osteopaat en Chiropractor?

Als u ergens pijn in uw lichaam heeft, vraagt u zich misschien af of u de chiropractor of de osteopaat moet bellen. Doen deze twee professionals hetzelfde? Wat zijn de verschillen in hun diensten en behandelmethoden? Welke problemen kunnen het beste worden aangepakt door een chiropractor en wanneer moet u naar een osteopaat? Laten we het onderzoeken.

1. Osteopathie is ouder dan die chiropractische zorg

Deze twee specialisten behandelen dezelfde problemen. Bij blessures, rugpijn of andere problemen kun je terecht bij de chiropractor of osteopaat. Hun behandelmethoden zijn gebaseerd op manuele therapie, maar er zijn subtiele verschillen.

Om te beginnen werd osteopathie als gezondheidspraktijk of -techniek eerder ontwikkeld dan chiropractische methoden. Als manipulatieve therapie is osteopathie daarom meer ontwikkeld. Wanneer chiropractoren zich bijvoorbeeld richten op de uitlijning van de wervelkolom, richten osteopaten zich op het hele bewegingsapparaat voor holistische genezing.

2. Osteopaten gebruiken medische benaderingen bij de diagnose, maar chiropractoren richten zich op beeldvorming

De filosofie van chiropractie is geworteld in de overtuiging dat uitlijning van de wervelkolom de kern is van iemands immuniteit. De specialisten zijn van mening dat alle ziekten verband houden met een probleem met uw wervelkolomstructuur.

Osteopaten hanteren een holistische diagnostische benadering. Deze experts zijn opgeleid om tekenen te herkennen in het gehele lichaam. Hun diagnostische techniek voor palpatie helpt om delen van het lichaam die in onbalans zijn te onthullen.

Delen
Delen
Delen
Delen
Delen

3. Fysieke manipulatietechnieken verschillen tussen de twee specialisten

Osteopaten maken gebruik van een uitgebreide reeks fysiotherapie-technieken om het zelfherstellende mechanisme van het lichaam te activeren. De specialist gebruikt zijn handen om uw lichaam te manipuleren, te rekken en te masseren om de mobiliteit te verhogen en spierspanning te verminderen. De therapie werkt onder meer effectief bij lage rugpijn en sportblessures.

Het type osteopathische therapie met myofasciale afgifte richt zich op ontspanning, verbetering van de bloedsomloop en het activeren van betere reflexen in spieren.

Viscerale osteopathiebehandelingen zijn gericht op het manipuleren van de centrale holtes van uw lichaam. De specialist kan helpen bij spijsverteringsproblemen en verwondingen aan zacht weefsel door de ingewanden en het weefsel rond de interne organen te manipuleren.

Craniale osteopathische behandelingen richten zich op de schedel. Hoewel deze aanpak helpt bij hoofdpijn, is het op dezelfde manier, een methode om verschillende problemen in het hele lichaam aan te pakken.

De primaire behandelingstechniek van de chiropractor is daarentegen wervelmanipulatie. Daarom kunt u verwachten dat u langer bij de osteopaat verblijft dan bij de chiropractors. Dat komt omdat de behandeling bij osteopaten breder is.

4. Chiropractische therapieën zijn meestal beperkt tot rugklachten, maar u kunt een osteopaat bezoeken voor elke pijn of klachten

De uitgebreide therapiebenaderingen die door osteopaten worden gebruikt, zijn toepasbaar bij elke vorm van pijn of gezondheidsproblemen. Het osteopathische systeem van diagnose en behandelingen werkt met de gehele structuur van het lichaam. De therapie is gebaseerd op de filosofie dat de gezondheid van een individu afhangt van de goede werking van skeletten, spieren, ligamenten en bindweefsel. Chiropractische therapieën zijn vaak beperkt tot het aanpassen van de wervelkolom.

Als u problemen heeft met de spijsvertering, hoofdpijn, slaapproblemen, rugpijn, handpijn, schouderpijn of problemen met de uitlijning van de houding, kunt u naar een osteopaat gaan voor succesvolle medicatievrije therapieën. Chiropractische therapie richt zich meer op rugpijn, nekpijn en ischias, en omvat wervelmanipulatie.

5. U heeft vaak minder afspraken bij een osteopaat nodig

De sessie op het kantoor van de osteopaat is langer. Ze gebruiken verschillende tests en technieken om wijzigingen en afwijkingen in de kwaliteit van uw weefsels en de positie, vitaliteit en mobiliteit van uw bewegingsapparaat te detecteren. De gekozen behandelingsmethoden zijn alomvattend en gericht, zodat u vaak minder afspraken nodig bent.

Een bezoek aan de chiropractor is korter. Hun diagnostische tests omvatten looponderzoek, het verhogen van het gestrekte been en spiertesten. De resulterende behandelingsbenaderingen zijn vaak afhankelijk van meer en regelmatige aanpassingen om de juiste uitlijning van de wervelkolom te herstellen. Uw chiropractor zal u waarschijnlijk adviseren om de behandelsessie lang te blijven bijwonen.

6. Osteopathische zorg is zachter, chiropractie gebruikt meer druk

Chiropractische zorg wordt lange tijd in verband gebracht met het kraken van de rug, of de hoge snelheid die vaak wordt toegepast om verkeerd uitgelijnde wervels te corrigeren.

Osteopathische manipulaties zijn zachter – de specialist legt niet de hele focus van de behandeling op het probleemgebied. In plaats daarvan richten ze zich op gebalanceerd welzijn voor alle lichaamssystemen. Veel mensen vinden osteopathische behandelingen ontspannender en veiliger. Er zijn geen ‘knallende’ of ‘krakende’ gewrichten.

De voordelen van deze zachte en holistische vorm van fysiotherapie zijn onder meer:

  • Een afname van de spanning
  • Verbeterde gewrichtsmobiliteit
  • Verbeterd algemeen welzijn
  • Verbeterde bloedsomloop en snellere genezing
Delen
Delen
Delen
Delen
Delen

7. Osteopathische zorg is meer hands-on, chiropractische zorg kan afhankelijk zijn van hulpmiddelen

Osteopathiebehandelingen zijn met de hand. De therapieën zijn gebaseerd op diagnostische palpatie-technieken en handmatige manipulaties die met de hand worden uitgevoerd om het welzijn van de gewrichten, spieren, botten en andere weefsels te herstellen. Chiropractoren van hun kant kunnen in hun praktijk een breed scala aan hulpmiddelen gebruiken om te helpen bij aanpassingen aan de wervelkolom.

Hoewel deze chiropractische hulpmiddelen de snelheid en efficiëntie van de behandeling kunnen verhogen, zijn er zorgen over veiligheid en kosten. Het succesvolle gebruik van deze hulpmiddelen hangt af van de vaardigheden van de specialist. In de meeste gevallen worden de kosten doorberekend aan de patiënt.

Osteopaten zijn getraind om zeer gerichte en nauwkeurige palpatietechnieken te gebruiken om uw gewrichten, spieren en bindweefsel te beoordelen. De behandeling vindt plaats via de Osteopathic Manipulative Medicine (OMM) -technieken die zachte druk, strekken, weerstand en massagetherapieën omvatten.

Wie moet ik zien tussen een osteopaat en een chiropractor?

Kies een specialist die helpt bij uitgebreide en snelle genezing. Kies een complementaire geneeskundige benadering waarmee u het meeste uit uw eerste bezoek kunt halen. Van diagnose tot behandeling, osteopathie gedijt in volledigheid, nauwkeurigheid en veiligheid.

Wilt u door een osteopaat geholpen worden dan heten wij van harte welkom, maak dan hier een afspraak. In onze praktijk voeren wij behandelingen uit op baby’s, kinderen en volwassenen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *