Veelgestelde vragen over Osteopathie

Omdat wij regelmatig vragen krijgen over Osteopathie hebben wij op deze pagina de meeste gestelde vragen genoteerd inclusief de daarbij behorende antwoorden.

Het idee van osteopathie begon tijdens de Amerikaanse burgeroorlog toen een chirurg genaamd Andrew Taylor Still beweerde dat ziektes begonnen bij het bewegingsapparaat. Hij stopte vervolgens met het gebruik van conventionele medicijnen bij zijn patiënten en verbood hen om alcoholische dranken te nemen.

Deze aanpak veroorzaakte veel conflicten met mensen die reguliere behandelingsopties voorstelden. Still's verlangen om deze nieuwe methode te gebruiken groeide nadat hij zijn vrouw en kind had verloren aan spinal meningitis als gevolg van het falen van de traditionele geneeskunde.

Hij zette een praktijk op waarbij geen medicijnen of invasieve behandelingsopties werden gebruikt. In plaats daarvan richtte hij zich op behandelingen die de harmonie tussen lichaamsdelen herstelden om natuurlijke en holistische genezing te bevorderen.

In 1892 opende Still een medische school in Missouri om osteopaten te trainen. Deze eerste stap leidde ertoe dat osteopaten jaren later wettelijk werden erkend.

Een osteopaat is een arts is die is opgeleid en gecertificeerd om osteopathische geneeskunde te beoefenen. Een osteopaat manipuleert lichaamsdelen door ze te masseren en uit te rekken om het bewegingsapparaat beter te laten bewegen.
Deze artsen moeten worden opgeleid en bevoegd zijn om dit soort behandelingen uit te oefenen.

Ze moeten ook goed zijn in het leveren van de juiste hoeveelheid druk en gericht zijn op de juiste lichaamsonderdelen om de juiste effectiviteit te garanderen.

Het doel van een osteopaat is om pijn te verminderen door de bloedcirculatie te verbeteren en de mobiliteit van het lichaam te vergroten.

Hij/zij helpt om pijn in het lichaam te verminderen door alternatieve methoden te gebruiken waarbij specifieke delen van het lichaam worden gemasseerd en gestrekt. Dit type behandeling kan onder meer verlichting bieden bij artritis, hoofdpijn, neuralgie, voet-, kniepijn en schouder- en handpijn.

Osteopaten volgen een specifieke en gerichte opleiding. Hun professionele vaardigheden zijn net als elke andere arts, wat betekent dat ze ook strenge tests ondergaan voordat ze een vergunning krijgen. Ze sluiten zich vaak ook aan bij een programma dat specifiek is afgestemd op het leren van de musculoskeletale structuur.

Wanneer u op zoek bent naar een praktijk voor osteopathie is het van belang om te controleren of ze zijn aangesloten bij het NRO (Nederlands Register Osteopathie) en lid zijn van de NVO (Nederlandse Vereniging voor Osteopathie). Dat betekent dat de behandelende ostheopaten geaccrediteerde osteopathische hogescholen hebben bezocht.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de osteopathische geneeskunde complementair is en als zodanig moet worden gebruikt in combinatie met traditionele geneeswijzen. Overleg met uw huisarts of een baat kunt hebben bij een osteopathische behandeling.

Osteopathie richt zich niet specifiek op één onderdeel van het lichaam, maar op het algemene vermogen van het lichaam om optimaal te functioneren. Bij het osteopathieproces wordt druk uitgeoefend om het lichaam te masseren of uit te rekken om het te manipuleren en natuurlijke genezing te bevorderen. Het diagnostische proces staat bekend als Osteopathic Manipulative Medicine.

De behandeling begint meestal met een consult waarbij uw symptomen worden besproken. Dit wordt gevolgd door diagnostische tests voordat de behandeling begint.

Het consultatieproces omvat ook lichamelijk onderzoek waarbij de gewrichten en andere lichaamsweefsels en ligamenten worden beoordeeld. Behandelingssessies variëren afhankelijk van het pijnniveau.

Het is essentieel om consistent te blijven bij het gebruik van osteopathie om de behandeling volledig effectief te laten zijn.

Onze osteopaten zijn grondig opgeleid, erkend en gecertificeerd om de beste behandeling te kunnen bieden om van uw klachten af te komen. Mocht u meer vragen hebben neem dan contact met ons op.